30 Aralık 2015 Çarşamba

Film/Liste: 2015’in En İyi 10 Filmi!



Bu sene sonunun gelmesiyle birlikte bende yılın en iyileri listesi yapmaya karar verdim ve bu listeyi yapmanın gerçekten çok zor olduğunu fark ettim. Ancak uzun uğraşlar sonucunda en iyi filmler listemi hazırlayabildim. Listedeki tüm filmleri tavsiye ederim herkese ancak ilk 3'teki filmlerin yeri benim için çok ayrı. İşte 2015'in en iyi filmleri! (Bu arada en sonda listeme girememiş ama kesinlikle önerebileceğim birkaç film var.)


10. Mission Impossible: Rogue Nation



Başroldeki Tom Cruise’a Jeremy Renner, Simon Pegg ve Rebecca Ferguson gibi isimlerin başarılı performanslarıyla eşlik ettiği Rogue Nation, daha girişindeki o efsane müziği ile sizi etkisi altına alıp bu etkiyi filmin sonuna kadar taşımayı başaran bir film. Serinin en iyi filmi olarak gördüğüm Rogue Nation’da kendini imha eden mesajlardan tutun, aksiyonu bol kovalamacalara kadar serinin bu kadar sevilmesini sağlayan her şey vardı, hem de fazlasıyla. Gerçi tüm bunlar olmasa bile sırf Tom Cruise’un (yandaki posterde gördüğünüz) o muhteşem uçak sahnesi için bile filmi listeme koyardım.




9. Sicario



Yönetmenliğini Denis Villeneuve’nin yaptığı Sicario, her sene çokça gördüğümüz aksiyon filmlerine benzer gibi görünse de konuyu işleyiş şekli ve finaliyle sıradan bir aksiyon filminden çok daha fazlası olduğunu gösteriyor. Başrollerinde Emily Blunt, Josh Brolin ve Benicio Del Toro gibi isimlerin bulunduğu film her geçen dakika artan gerilimiyle sizi kendine çekmeyi başarıyor. Emily Blunt ve Benicio Del Toro’nun müthiş oyunculuklarıyla dikkat çektikleri bu filmi asıl farklı kılan nokta ise muhteşem sinematografisiydi.




8. Ant-Man




Başrolünde Paul Rudd’ın olduğu Ant-Man kesinlikle senenin en iyi süper kahraman filmiydi ve bir Marvel hayranının mutlaka izlemesi gereken filmlerden biri. Guardians of the Galaxy ile birlikte Marvel’ın yaptığı en komik, en eğlenceli işlerden biri olan Ant-Man, bana beklediğim her şeyi fazlasıyla vermişti. Michael Pena’nın müthiş performansıyla dikkat çektiği filmde benim gibi çok eğlenmeniz muhtemel.





7. Ex Machina



Yılın en dikkat çeken bilimkurgu filmlerinden biri olan Ex Machina, bu sene katıldığı festivallerde de adından çokça bahsettirmiş bir film. Daha önce birçok kez işlemiş olan yapay zeka-insan ilişkisini farklı bir anlatımla işleyen Ex Machina, gittikçe artan bir gerilimiyle de etkileyici ve orijinal bir film olmayı başarıyor. Başroldeki Alicia Vikander’in oldukça etkileyici bir performans gösterdiği filmde Oscar Isaac ve Domhnall Gleeson da başarılı performanslarla ona eşlik ediyorlar.





6. Steve Jobs


Danny Boyle-Andy Sorkin ikilisinin elinden çıkan müthiş senaryoya Danny Boyle’ın başarılı yönetmenliğinin de eklendiği Steve Jobs, yılın en iyilerindendi kesinlikle. Filmin başarılı yönleri senaryo ve yönetmenlikle de kalmamıştı üstelik. Filmin oyuncuları Michael Fassbender ve Kate Winslet de bu başarıya olağanüstü performanslarıyla katkı sağlıyorlar. Üç farklı zaman filminde geçen bu filmde dönemin atmosferini hissettirebilmek için farklı görsel yaklaşımlar (16mm, 35mm ve dijital film) ve müzik (analog, orkestra ve dijital) kullanılmış. Çok ince detayların düşünülmüş olduğu bu filmi izlemek için çok nedenininiz var kısacası.




5. The Martian


Ridley Scott’ın uzun zamandır çektiği en iyi film olarak gördüğüm The Martian, birçok açıdan kusursuza yakın çekilmişti. Kadrosunda Matt Damon başta olmak üzere Jessica Chastain, Michael Pena, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Sean Bean ve daha birçok başarılı oyuncunun çok iyi performanslarla dikkat çektiği filmde, görsellik ve müzikler de ön plandaydı. Birçok duyguyu bir arada vermeye çalışan ve bence bunda oldukça başarılı da olan The Martian, temelde mizah üzerinden giden bir film. Ayrıca film yapımı boyunca NASA tarafından desteklendiği için de oldukça gerçekçi bir hava veriyor izleyenlere. Sonuç olarak yılın en akılda kalan filmlerinden biri olmayı başaran The Martian’a kesinlikle şans vermelisiniz bence.



4. Clouds of Sils Maria

2014 tarihli bir yapım olmasına rağmen Clouds of Sils Maria’yı listeme mutlaka almam gerekiyordu çünkü Clouds of Sils Maria daha önce çok gördüğümüz bir konuyu film içinde film yapısı ile işlese de özenle yazılmış diyalogları ve karakterler üzerinden giden yapısıyla kendini bu konuyu işleyen diğer filmlerden başarıyla ayırabilmişti. Başrolde zaten Juliette Binoche vardı ve her zamanki gibi çok başarılı bir performans sergiliyordu ancak filmde asıl dikkat çeken kişi kariyerinin belki de en iyi performansını sergileyen Kristen Stewart’tı. Filmdeki rolüyle senenin başınsa Fransız Oscar’ı da denilen César Ödülleri’nde en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü kazanan Stewart, bu ödülü alan ilk Amerikalı oyuncu olarak da tarihe geçmişti zaten. Ödül sezonunun da yavaş yavaş başlamasıyla aday gösterildiği ödüllerin büyük bir çoğunluğunu almayı başaran ve bu kategorideki diğer oyunculara göre oldukça üstün görünen Stewart, uzun zamandır izlediğim en iyi performanslardan birine imza atmıştı gerçekten. Performansı için bu seneki en iyi yardımcı oyuncu performansıydı diyebilirim en azından. Olivier Assayas’ın yazıp yönettiği film, zekice kurgulanmış senaryosu ve başarılı performanslarıyla son yılların en iyilerinden biriydi bence.


3. Inside Out

Öncelikle Inside Out bir Pixar filmi. Toy Story, WALL-E, Up, Finding Nemo, Ratatouille gibi muhteşem işleri olan bir stüdyo Pixar ve bu açıdan bakıldığında Inside Out’un üzerinde büyük bir baskı da vardı diyebiliriz. Böyle filmlerle nasıl yarışacaktı ki, işi oldukça zordu. Ancak Inside Out asla bu filmlerin gölgesi altında kalan bir film olmadı aksine kendini bu filmler arasında oldukça iyi bir yere yerleştirdi ve bence Pixar’ın en iyi işlerinden biri de oldu. Inside Out, oldukça komik, duygusal, düşünceli ve çok da eğlenceli bir filmdi. Film hikayesi, seslendirmeleri ve başarılı karakter tasarımlarıyla kendini size hayran bırakacak emin olun (özellikle Sadness’ın şirinliğine hayran kalacaksınız bence). Inside Out, başarılı olduğu kadar samimi ve herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği sıcacık bir filmdi de. Ve bunu ne kadar söylesem azdır ki bayağı da komik bir filmdi, ben ikinci izleyişimde bile çok gülmüştüm. Son yılların değil benim için tüm zamanların en iyi animasyonlarından biri olmayı başaran Inside Out’u ilk fırsatta izlemelisiniz bence.




2. Star Wars: The Force Awakens

Serinin uzun zamandır beklenen 7. Filmi yılın sonuna doğru vizyona girdi ve ben filmi gerçekten çok sevdim. J.J. Abrams’ın yönettiği The Force Awakens, birçok konuda oldukça başarılıydı. Muhteşem bir sinematografiye ve görsel efektlere sahip olan The Force Awakens’ın müzikleri ve oyuncularının performansları da olduça iyiydi. Orijinal üçlemeden Han Solo’nun, Leia’nın, Luke’un ve droidlerimiz R2-D2 ile C-3PO’nun da bulunduğu bu filmde seriye yeni katılan kadro da müthişti. Özellikle yeni üçlemede ön planda olacak gibi görünen Rey karakteri ile gelmiş geçmiş en sevimli droid olmayı başaran BB-8’i çok sevdim. Eski kadroyu ve Star Wars evrenine dair birçok şeyi görmenin verdiği heyecan ve mutlulukla The Force Awakens, benim için yılın en iyilerinden biri oldu. Star Wars hayranlarının mutlaka sinemada izlemesi gereken bu film, bana Star Wars filmleri sıralamasını değiştirecek kadar iyi bir film olmuştu.






Veee geldik yılın en iyi filmine!


1. Mad Max: Fury Road

Bu sene çok heyecanla beklediğim Avengers: Age of Ultron ve Spectre gibi filmler listeme bile giremezken Mad Max: Fury Road gibi hiçbir beklentim olmadan gidip izlediğim bir film nasıl oldu da 1 numara olabildi derseniz. Cevabım kısaca şöyle olur: Çünkü Mad Max: Fury Road tam anlamıyla bir şaheserdi. Çok basit bir kovalamaca sahnesinden bu kadar mükemmel bir aksiyon filmi yapabilmek gerçekten inanılmaz bir iş. Bunun için filmin yönetmeni George Miller’ı ne kadar övsek az olur bence. Mad Max: Fury Road öncelikle çok hızlı başlayan ve birkaç küçük sahne dışında hiç hız kesmeyen çok gerilimli, büyüleyici, düşündürücü ve sürükleyici bir filmdi. Film, görselliği ve müzikleri ile sizi her geçen dakika daha da heyecanlandırıp kendine bağlamayı başarıyordu. Her bir detayı özenle düşünülmüş bu muhteşem filmde oyunculuklar da bir o kadar muhteşemdi. Tom Hardy ve Charlize Theron’un başarılı performanslarla başı çektiği filmdeki en etkileyici performans ise Nicholas Hoult’un performansıydı. Sonuç olarak George Miller her açıdan muhteşem olan bir başyapıt izletti bize bu sene. Ayrıca net olarak söylüyorum, Mad Max: Fury Road sadece senenin değil tarihin en büyük sinema olaylarından biri oldu. Eğer hala izlemediyseniz bir an önce izleyin derim!


Önerdiğim Filmler:

·         Avengers: Age of Ultron


·         Spectre


·         Kingsman: The Secret Service


·         Jurassic World


·         Trainwreck


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder